Angst & Faalangst

Iedereen kent angsten. Echter is de ene angst de andere niet. En niet elke angst zorgt voor problemen. Welke angst je ook ervaart, in het autorijden speelt faalangst meestal de grootste rol en geeft dan ook de meeste problemen.

“Een rij-instructeur vinden die angsten begrijpt is lastig te vinden. Gelukkig heeft Apeldoorn een rijschool die angsten begrijpt en wat het voor de cursist betekent.”

BartApeldoorn

"Spanning is heel normaal, erdoor onderpresteren niet!"

Faalangst. Wat is dat precies? Het is de angst om te falen. Maar wat is falen? Dat het je niet kunt? Of dat jij jezelf voorhoudt dat je het niet goed genoeg weet of kunt? Het gevoel dat je niet genoeg op jezelf kunt vertrouwen? Ben je bang voor het oordeel of de verwachtingen van de ander? Heb je regelmatig vragen in jouw hoofd zoals ja maar…, wat als…, zie je wel…

Faalangst kent vele vormen en de een heeft er meer last van dan de ander.

Natuurlijk kent iedereen spanning. Examen doen bijvoorbeeld, of ook voor een wedstrijd, maakt je lichaam zich klaar voor prestatie. Dat is nuttig, het maakt je alert.

Bij faalangst neemt de spanning door negatieve gedachten zo toe, dat je blokkeert. Hierdoor kun je niet meer presteren zoals je wellicht wel zou kunnen. De een blokkeert in de omgang met anderen (geen woord meer uit kunnen brengen, of de verkeerde woorden komen uit je mond), de ander in kennis (ik wist niets meer), weer een ander in handelen (Ik verstijfde/ ik deed maar wat, “gekke” dingen doen).

Veelal zie je een combinatie. Een sterke hang naar perfectionisme kan er ook zijn. Eigenlijk een logisch gevolg. Als je het perfect doet, kun je niet falen. Maar dit kan je wel nog meer druk opleveren vanuit jezelf.

Het té gespannen raken is hetgeen waar je last van hebt. Het belemmert je in het laten zien wie je bent, wat je kunt en over welke kennis je beschikt. Het kan van invloed zijn op het aanleren van vaardigheden in de autorijles (ik ga het vast nooit leren, ik doe het helemaal niet goed, etc..), op jouw prestaties tijdens het rijexamen (examenvrees), of allebei.

Misschien wil je dolgraag jouw rijbewijs halen, maar zie je nu al op tegen het examen of denk je pff.. dat ga ik toch nooit leren… Jawel, hoor, klik maar door naar de volgende pagina over de aanpak.

Faalangst of onzekerheid kan ook ontstaan doordat leren je moeilijk afgaat.

Meer informatie over leerproblemen

Meer informatie over angst(en) en rijles

Angst kent vele vormen. Soms ontstaan door een heftige of traumatische gebeurtenis, soms zonder specifieke reden.

In het verkeer is het nodig om besluitvaardig te reageren en vlot mee te komen. Ook moet je snel kunnen reageren. Maar zeker ook duidelijk en daadkrachtig.

Angst kan ervoor zorgen dat je lang twijfelt, niet goed durft, overmatig kan schrikken, bang bent voor ongelukken, etc.

Toch is het meestal mogelijk om gewoon je rijbewijs te halen.

Tijdens de rijles staan we stil bij jouw gevoelens in de verkeerssituaties. Begrip en ruimte voor emoties helpt vaak heel goed om steeds iets meer te durven. We nemen als het nodig is, steeds kleine stapjes, zodat je de situatie steeds beter aandurft. Het is vaak een langere weg maar zeker niet onmogelijk.
We hebben de kennis (opleidingen) en ervaring om je te helpen jouw angsten aan te gaan.

Ook wanneer er een diagnose is hebben we voldoende kennis in huis om indien nodig overleg te hebben met een behandelaar en zullen we je helpen met de juiste stappen bij het CBR.

De aanpak in onze rijlessen en bij het CBR

In de rijles
Hoe zou het zijn om niet meer zo’n last te hebben van faalangst? Dat je de spanning wel voelt (wat natuurlijk is, die voelt iedereen op z’n tijd), maar dat jij je er niet in verliest?

Of dat je niet verstijft van angst dat er wat kan gebeuren?
Bij de coaching in de rijles, helpen we je beter om te gaan met je eigen negatieve gedachten en/ of prestatiedruk. Door te ontdekken waardoor je blokkeert en hoe je hier zelf wat aan kunt doen.

Door je gedachten uit te dagen en ze te onderzoeken. Om te leren ontspannen achter het stuur.

Hierbij zullen we tijdens de rijlessen zeker ook gebruik maken van jouw sterke kanten. Vaak zie je dat bijvoorbeeld opmerkzaamheid, intuïtie en rekening houden met anderen sterk ontwikkeld zijn. Allemaal eigenschappen die je tot een hele goede automobilist maken. Je zult tijdens de autorijlessen merken dat je vertrouwen krijgt in jezelf en jouw prestaties op het rijexamen.

Bij het CBR
Om de spanning naar het examen te doseren, is een TTT (Tussen Tijdse Toets) bij het CBR aan te raden. Ook is een faalangst examen aan te raden. Lees hier meer over de TTT.

Een TTT is eigenlijk net zoiets als het tentamen voor het examen op school. Het gaat eraan toe als een echt examen, zonder dat je kunt zakken. Je kunt vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen waardoor je dat niet meer hoeft te doen op het rijexamen. Je hoort ook wat al goed gaat en waar je naar jouw rijexamen toe tijdens de rijlessen nog aan moet werken. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je in stapjes naar het rijexamen toewerken. Dit geeft zekerheid en rust, waardoor je er met (zelf) vertrouwen in kunt.

Ook het CBR erkent dat faalangst tijdens het rijexamen een heel ander beeld kan geven van kandidaten die rijexamen doen. Hierom heeft het CBR het faalangstexamen ontwikkeld. De examinator is speciaal opgeleid om met faalangst om te gaan. Er wordt extra tijd genomen voor de kennismaking waardoor jij je meer op jouw gemak zult voelen, wat de spanning al omlaag zal brengen. Als de spanning je toch teveel wordt, kun je ook time-outs nemen. Het rijexamen kan tot 80 minuten duren, mits dit nodig is. Zo niet, dan hoeft het rijexamen niet zo heel veel langer te duren dan het reguliere rijexamen. Het gaat erom dat je de tijd krijgt om te laten zien wat je kunt.

Zo heb je een mooie combinatie om hier anders mee om te gaan, zowel in de rijopleiding als tijdens je examen.

Klaar om de stap te nemen?