Autisme & Leerproblemen

Iedereen is uniek en kent zijn eigen uitdagingen. De een leert makkelijk, de ander niet. Weer een ander heeft moeite met plannen of overzicht, of merkt dat impulsiviteit hem / haar soms belemmert. Er is echter geen reden om te denken dat elk leerprobleem ook echt voor problemen zorgt tijdens de autorijles. Het is o.a. afhankelijk van de mate van het leerprobleem en hoe je ermee omgaat.

“Eindelijk een rijschool die mijn autisme begrijpt!”

RobbertApeldoorn

Hieronder volgen een aantal onderwerpen die kunnen zorgen voor leerproblemen. Vaak zie je dat er meerdere uitdagingen (in meer of mindere mate) tegelijk aanwezig zijn. Maar goed beschouwd heeft ieder mens wel enige herkenning op de verschillende onderwerpen. Het gaat er dus om of en hoeveel last je ervan hebt.

Naast dat wij begrip, kennis en ervaring hebben in bovenstaande onderwerpen en de uitdagingen die je hierbij kunt hebben, zullen we vooral gebruik maken van jouw mogelijkheden en waar je al goed in bent. Dat leert een stuk makkelijker.

Wanneer je door leerproblemen regelmatig tegen teleurstellingen aanloopt, kan dit invloed hebben op jouw zelfvertrouwen, waardoor je faalangst kunt ontwikkelen. Klik hier om meer te lezen over faalangst.

Autisme & autisme verwant

Bij autisme en autisme verwante aandoeningen kunnen de verwerking van het verkeer, hoe je iets betekenis geeft en hoe je moet handelen een uitdaging zijn. Wat zie je, welke plek geef je het en wat ga je ermee doen in het verkeer. En hoe ga je bijvoorbeeld om met gedrag van weggebruikers die zich anders gedragen dan wat jij verwacht of hoe het hoort.

De rijlessen zijn rustig, gestructureerd, voorspelbaar en duidelijk. Hierdoor krijgen automatismen kans te ontwikkelen waardoor het drukke verkeersbeeld begrijpelijk voor je wordt. We leggen situaties duidelijk aan je uit. Bij jouw instructeur zul je een rustige, betrouwbare en respectvolle houding terugvinden. Als gebeurtenissen soms even lastig voor je zijn in de rijles, begrijpen we de verwarring of frustratie die je dan kunt hebben. Met humor, relativeren en het weer een plek kunnen geven, kun je weer verder.

Vaak beschik je zelf over detailgevoeligheid, eigenheid en humor, wat je goed kunt gebruiken hiervoor.

ADHD & ADD

Hierbij is vaak de aandacht een uitdaging. Of het vasthouden ervan en het overzicht bewaren, of juist de aandacht erbij blijven houden. Ook het plannen kan wat lastige zijn. Bij ADHD komt er ook hyperactiviteit of impulsiviteit bij.

Autorijden vraagt aandacht, concentratie, planning, beheersing en rekening houden met elkaar. Wanneer een of meer hiervan onder druk komt te staan, kan dit invloed hebben op het leren autorijden en op de verkeersveiligheid.

Tijdens de rijles kijken we of en waar zich uitdagingen voordoen. Bij ADHD helpen we je met het richten van aandacht en het herkennen en omgaan met onrust en/of impulsiviteit. Dit geeft je de rust zodat je de concentratie beter blijft vasthouden. Vaak zie je dat kwaliteiten als creativiteit, detailgevoeligheid, optimisme en doorzettingsvermogen sterker ontwikkeld zijn die je hiervoor goed kunt inzetten.

Bij ADD kijken we op welke manier jij misschien de aandacht verliest en hoe jij de aandacht erbij kunt blijven houden. De manier waarop is afhankelijk van jouw sterke kanten. Vaak zie je dat bijvoorbeeld intuïtie, rust en voorstellingsvermogen sterk aanwezig zijn, die je goed kunt gebruiken.

NAH

(Niet) aangeboren hersenletsel kan op verschillende manieren zorgen voor uitdagingen, en soms echt belemmeringen. Deze kunnen ook gecombineerd zijn met lichamelijke beperkingen en mentale uitdagingen zoals angst of andere uitdagingen. Je hebt vaak al een heel traject achter de rug wanneer je aan autorijlessen begint.

Tijdens de rijles kijken we op welke manier je het beste je rijbewijs kunt halen. We hebben opleiding gehad in dit onderwerp zodat we weten waar zich uitdagingen voor kunnen doen zodat we hiervoor begrip hebben en je gerichte training kunnen geven. Ook m.b.t. de eventuele aanpassingen en weg naar het CBR kunnen we je goed helpen.

Dyslexie & Dyspraxie

Bij dyslexie kost het lezen en daardoor de informatieverwerking meer tijd. Dit kan vooral bij de theorie een rol spelen. Het gebruikmaken van een theorievorm die meer beeld en geluid bevat dan tekst, kan beter aansluiten. Wanneer het nodig is, kun je kiezen voor een theorie examen met verlengde tijd of individueel theorie examen.

In de praktijk zie je soms verwarring tussen links en rechts en kan informatieverwerking onderweg een uitdaging zijn. Ook het behouden van het overzicht en het plannen is soms lastig. Maar hier is prima op te coachen.

Dyslexie brengt ook mooie andere ontwikkelingen met zich mee. Vaak zie je dat kennis die verwerkt is, ook langer blijft hangen dan bij iemand die geen problemen heeft met lezen. Ook de creativiteit is vaak hoog en andere zintuigen zijn vaak sterk ontwikkeld, wat uiteraard in het verkeer zeer welkom is.

Bij dyspraxie, NLD, etc. kunnen verschillende problemen zich voordoen, zoals m.b.t. fijne en of grove motoriek, informatieverwerking en reactie, gevoelige zintuigen, waarneming, planning en concentratie.

In de rijlessen kijken we waar je het meest tegen aanloopt zodat je weet waar je aandachtspunten liggen. We bieden de lesstof rustig, in stapjes met veel herhaling en met veel ruimte voor extra oefening.

Verder coachen we op jouw kwaliteiten die kunnen helpen te compenseren of trainen. Zo zie je bijvoorbeeld dat wilskracht, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid aanwezig kunnen zijn die hierbij helpen. We kijken ook of schakel of automaat het beste past.

Onze aanpak

In de rijles
Jouw manier van denken, leren en doen vormt het uitgangspunt in de autorijlessen.

Naast dat wij begrip, kennis en ervaring hebben in bovenstaande onderwerpen, en de uitdagingen die hierbij een rol kunnen spelen, zullen we vooral gebruik maken van jouw mogelijkheden en waar je al goed in bent. Dat leert een stuk makkelijker.

Wanneer je door leerproblemen regelmatig tegen teleurstellingen aanloopt, kan dit invloed hebben op jouw zelfvertrouwen, waardoor je faalangst kunt ontwikkelen. Klik hier voor meer informatie over faalangst.

Bij het CBR
Het CBR vraagt je een gezondheidsverklaring in te vullen. Het kan zijn dat je bepaalde vragen met “ja” moeten invullen. Je hoort dan van het CBR welke mogelijke vervolgstappen je moet nemen. Lees hier meer over.

Wanneer je bijv. onder behandeling bent of bent geweest bij een psychiater of psycholoog, volgt er mogelijk een ander traject bij het CBR. Dit geldt niet voor een diagnose die is gesteld door een andere hulpverlener.

Wanneer er bij ADHD gebruik wordt gemaakt van Ritalin, volgt ook een ander traject bij het CBR. Het CBR beoordeelt n.a.v. jouw Eigen Verklaring of extra onderzoeken noodzakelijk zijn. Hierbij kun je denken aan een onderzoek en/ of een rijtest. Uiteraard kun je rekenen op onze kennis en ervaring hiermee richting het CBR.

Klaar om de stap te nemen?